Johan-Anton Sandnes_Arnt Frode Jensen.jpgSandnes er født og oppvokst på Nesna og var ferdig utdannet lærer i 1970. Han har tidligere drevet aktivt med friidrett og gikk på Norges idrettshøgskole fra 1971-1972. Fra 1985-1989 tok han hovedfag i forming. Han har alltid vært interessert i tegning og maling, men har drevet mest med karikaturtegning.

- Jeg har illustrert og karikert folk og hendelser i diverse aviser, men aller mest i Helgelands Blad, som alltid har gitt meg plass - forresten vær varsomplakaten har nok stoppet de verste.

- Nå er jeg pensjonist og har fått overskudd til maling og tegning og føler at alderen ikke tynger. I 2018 debuterte jeg som 70-åring på Statens Høstutstilling i Oslo med et stort maleri, og jeg har deltatt på Buskeruds fylkets årlige kunstmønstring de siste syv årene.

Høstutstillingen eller Statens Kunstutstilling er en årlig kunstutstilling i Oslo. Utstillingen er Norges største markering av samtidskunst og finner sted hver høst, arrangert av Norske Billedkunstnere. Utstillingen er juryert på grunnlag av fri innsendelse og blir regnet som det største billedkunstnere kan oppleve i Norge når det gjelder utstillingsplass.

«Alvor og spøk på ytre strøk»Johan-Anton Sandnes_dønna  2.jpg
- Mitt store engasjement er naturen og hvordan vi forholder oss til den. Jeg tror jeg vil kalle min utstilling «Alvor og spøk på ytre strøk» Den vil bestå av tegninger og malerier fra de siste 12 år og terskelen for å komme gjennom sensuren vil være ganske lav, sier Sandnes.

Johan-Anton Sandnes hadde egentlig ikke tenkt å ha noen utstilling på Helgeland i år, men da han fikk forespørsel om å bli herøydagskunstner følte han at dette var en fin anledning til å vise det han har gjort.

- Jeg har jo bilder som er ganske store og mange tegninger, så det er jo en del arbeid med slike utstillinger. Da jeg fikk dette tilbudet så jeg at dette var en fin sjanse til å vise det jeg har gjort. Jeg er jo derfor svært glad for at jeg ble spurt, sier Sandnes.

- Utstillingen vil bestå av en del malerier og en god del tegninger. Dette er tegninger som stort sett har blitt vist før i aviser, men det vil også være en god del som ikke har blitt vist. Disse har vært såpass frekk i streken at de ikke har kommet inn i avisa. Det blir derfor litt av hvert, men jeg tror det skal bli en variert utstilling, sier Sandnes.

Viktig med humorJohan-Anton Sandnes_Herøysundbrua_ny.JPG
- De fleste maleriene og tegningene har jo også et innhold, utover det å skildre et fjell eller et hus. Det er litt politikk og litt folkeliv og så er det veldig viktig for meg å være humoristisk i bildene. Er det ikke humor så blir det for surt rett og slett.

- De fleste av tegningene har vært publisert i Helgelands Blad, men der er de ofte veldig små og noen ganger i svart hvitt. Tegningene er jo egentlig mye og mange av dem er i farger så bildene blir jo mye sterkere gjennom ei slik utstilling, avslutter Sandnes.

Årets Herøydagskunstner ser fram til å møte hyggelige folk under årets Herøydager.